U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Zendingserfgoedkalender 2021

De Zendingserfgoedkalender 2021 toont batiks van ds. Khristian Aris Widodo (ontwerp) en de Batik Workshop Kalipenten (uitvoering) uit Yogyakarta, Java Indonesië.

Het thema luidt: Eenheid in verscheidenheid. Hier verbeeld als het samen optrekken in een sfeer van tolerantie en wederzijds respect van volgers van de grote godsdiensten in Indonesië. Eenheid in verscheidenheid is ook het nationale symbool van de Indonesische republiek.

De Zendingserfgoedkalender is sinds de eerste editie van 2015 een groot succes. In veel gemeenten wordt deze verspreid en ook particulieren weten de weg te vinden om er een of meerdere te bestellen, voor eigen gebruik of om cadeau te doen. Hiermee wordt de traditie van de vertrouwde Missie Zendingskalender (MZK), die in 2013 voor het laatst werd uitgegeven, voortgezet. In deze traditie staat de verbeelding van het Evangelie door christenen in Azië, Afrika en Latijns Amerika centraal. Op de Zendingserfgoedkalender 2015 (afbeeldingen uit Egypte van dr. Farid Fadel), 2016 (Bijbelse schilderingen van de Jesus Mafa serie uit Noord Kameroen), 2017 (kunst en kerk in Papoea, Indonesië), 2018 (iconen en miniaturen uit de Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland) en 2019 (traditionele schilderkunst van Bali, Indonesië) en 2020 (schilderijen van de Indiase kunstenares Jayashree Jayapaul) ontvingen we veel positieve reacties.

De Zendingserfgoedkalender 2021 toont ons Bijbelse verhalen naar het ontwerp van de Javaanse dominee Khristian Aris Widodo die met de hand gebatikt zijn door de batik-studio die ds. Aris in de gemeente Kalipenten (een voorstad van Yogyakarta) heeft opgericht om de kerkelijke gemeente meer op haar woonplaats, met een overgrote meerderheid van moslims, te betrekken. Moslims en christenen werken hierin dus van harte samen..

De kalender geeft een introductie in de geschiedenis van Java, ook over de plek die kerk en moskee hier innemen. Het vertelt over Yogyakarta een belangrijke plek als kunstcentrum. Tot slot wordt stilgestaan bij de Christelijke batikkunst van ds. Aris en op de gebruikte batiktechniek.

Ook dit jaar hebben we een primeur, want op veler verzoek hebben we een serie kerstkaarten gemaakt met werk van ds. Aris en zijn batik studio. Een serie bestaat uit vier dubbele kerstkaarten met als thema’s De herders, De geboorte, De wijzen en De Vlucht naar Egypte (dubbelgevouwen 14,8 x 10,2 cm) met bijpassende enveloppen en als bonuskaart een enkele ansichtkaart met de afbeelding Eenheid in verscheidenheid die ook op de voorzijde van de kalender is afgebeeld. Klik hier om het set kerstkaarten te bekijken (pdf).

Dankzij een toezegging van ds. Aris kunnen wij u ook de Batiks van de kalender en die van de kerstkaarten aanbieden. De batiks op formaat 92 x 75 cm uitgevoerd kosten 110 euro per stuk. Omdat het origineel handwerk is, zijn het nooit exacte kopieën van de op de kalender of kerstkaarten afgedrukte afbeeldingen. Klik hier als u meer wilt weten (pdf).

Kerk in Actie beveelt de kalender van harte bij u aan

Kerk in Actie juicht de voortzetting van de MZK traditie toe en beveelt deze van harte aan bij ZWO-commissies, zendingscommissies en diaconieën. De Zendingserfgoedkalender 2021 met als thema Eenheid in verscheidenheid kost € 9 per stuk. Commissies en diaconieën kunnen bij bestellingen vanaf 10 stuks kalenders te verzenden aan één adres, exemplaren bestellen tegen een gereduceerde prijs van € 6 per stuk. Het verschil kan de commissie of diaconie voor haar werk gebruiken of aan Kerk in Actie over maken.

Voor bestellingen onder de 10 exemplaren worden de verzendkosten in rekening gebracht.

De bijbehorende set van vier kerstkaarten en een bonuskaart met afbeeldingen van batiks van ds. Aris kost € 6 per set. Er worden niet apart verzendkosten in rekening gebracht. Meer bestellingen tegelijk reduceert onze verzendkosten natuurlijk wel.

Particulieren betalen € 9 voor de kalender plus de verzendkosten. En per bestelde set kerstkaarten € 6.
Wilt u het aantal te ontvangen sets kerstkaarten en van batiks (naast de bestelling van de zendingserfgoedkalender) apart in het vakje opmerkingen vermelden.

Zendingserfgoedkalender is er voor alle kerken

Ook de NZR staat achter dit initiatief. Net als in de voormalige MZK traditie is de Zendingserfgoedkalender beschikbaar voor alle kerken en christenen in ons land. Dus ook andere dan PKN kerken kunnen van het gereduceerde tarief bij bestellingen voor hun gemeenten gebruik maken. Voor diaconieën en ZWO-groepen is het volgende promotiemateriaal te downloaden:

  1. BESTEL DE KALENDER NU poster 2021
  2. ZENDINGSERFGOEDKALENDER strooifolder 2021
  3. Zendingserfgoedkalender 2021 INTEKENLIJST 2021

Tegen vergoeding zijn deze ook te bestellen en wel als volgt:

  • Folders in kleur en stevig papier € 0,10 per stuk
  • Posters in kleur op stevig A-3 formaat € 0,50 per stuk
  • Intekenlijst op gewoon A-4 € 0,20 per stuk

Bestellingen en vragen via verzending@zendingserfgoed.nl

* geeft een verplicht veld aan