U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Publicaties van Stichting Zendingserfgoed

De meest recente publicatie (10-5-2022) is Het Dagboek van Lien Langevoort-Besselaar, Minahassa 1902-1910 van Rob Ruijs en Tom van den End. Dit is de tweede publicatie in de nieuw opgezette Zendingserfgoedreeks. Het is te bestellen voor € 15,- per exemplaar (exclusief verzendkosten) via het formulier dat u hieronder aantreft.

Dagboek Lien Langevoort

Het Dagboek van Lien Langevoort-Besselaar

Het boek Het Dagboek van Lien Langevoort-Besselaar, Minahassa 1902-1910 is geschreven door een zendelingsvrouw aan het begin van de twintigste eeuw en plaatst de lezer midden in het leven van een zendelingsgezin die, ver weg van de familie in Nederland, hun roeping volgden om christenen in wat toen Nederlands-Indië was te dienen.

Het boek sluit op bijzondere wijze aan op de thematiek van het eerste boek in de Zendingserfgoedreeks ‘Het verdriet van de zending’ omdat ook het gezin Langevoort-Besselaar bij hun eerste verlof na tien jaren hun twee oudste kinderen in Nederland voor opleiding en opvoeding moesten achterlaten. Stien (11) en Dick (7) zouden ze pas tien jaar later, als ze al volwassen zijn weer in de armen sluiten.

Hier heeft vooral Lien Langevoort-Besselaar het moeilijk mee en ze besluit, als het zendingsechtpaar naar de Minahassa op noord-Celebes (nu Sulawesi) wordt overgeplaatst om voor haar beide kinderen in het vaderland een dagboek te gaan bijhouden, zoals blijkt uit de openingszin: ‘Bij mijn terugkeer in Indië had ik mij voorgenomen een dagboek te beginnen opdat daaruit naderhand onze achtergebleven lievelingen in Holland eenigszins een denkbeeld zouden kunnen vormen van het lief en leed aan het Zendingswerk verbonden. Door verschillende redenen echter kwam ik niet tot volvoering van mijn plan. Ook onze verplaatsing van Saparoea naar Ratahan was daar oorzaak van, maar nu wij hier reeds eenigszins thuis zijn, wil ik niet langer wachten.’

Dit Dagboek dat bewaard is gebleven, is bijzonder omdat het het zendingsleven vanuit de beleving van de vrouw van de zendeling beschrijft en dus minder over het werk van de zendeling gaat, zoals dat in officiële rapporten en verhalen in zendingsbladen gaat. Ze is open over haar eigen angsten als haar man weer een lange tournee moet maken. Ze kampt met gezondheidsproblemen en is constant in angst dat haar, haar man of de kinderen hier of in Holland iets zal overkomen. Een fascinerend tijdsbeeld levert het Dagboek daarom op.

Eerdere publicaties die nog te bestellen zijn

 

               

 

 

  • Het verdriet van de zending: De stem van de kinderen in Nederland – Freek Bakker (Zendingserfgoedreeks 1)
  • Jubileum-brochure 10 jaar Zendingserfgoed ‘Topstukken uit de collectie’ – eigen uitgave voor € 3,- per exemplaar (exclusief verzendkosten)
  • Zendingserfgoed-kalender 2022 ‘Van het duister naar het licht’- schilderijen van Mahboobeh Salem kunstenares en vluchteling uit Iran (€ 9,- per exemplaar (exclusief verzendkosten)
  • Set Kerstkaarten Mahboobeh Salem uit Iran – de aankondiging, de geboorte in Bethlehem, de wijzen uit het oosten, de vlucht naar Egypte, en (bonus- ansichtkaart) van het duister naar het licht – set inclusief vier enveloppen voor de dubbele kerstkaarten – € 6,- per set (exclusief verzendkosten)
  • Set Kerstkaarten Ds. Aris Widodo uit Yogyakarta, Indonesië – de herders, de geboorte, de drie wijzen, de vlucht naar Egypte, en (bonus- ansichtkaart) Eenheid in verscheidenheid – set inclusief vier enveloppen voor de dubbele kerstkaarten – € 6,- per set (exclusief verzendkosten)

Bestellingen

Bestellingen via het formulier hieronder (* betekent: verplicht veld), vragen via verzending@zendingserfgoed.nl

* indicates required field

De verzendkosten worden apart in rekening gebracht op de nota die met uw bestelling wordt meegezonden.