U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Traditionele trommels – Asmat

Houtsnijkunst komt veel voor bij volken die in oerwouden wonen en van de jacht of visvangst moeten leven. Geschikt hout is goed te vinden en voor de dagelijkse bezigheden moeten gebruiksvoorwerpen gemaakt worden. De houder van een bijl, een speer, een kano en noem maar op. Aan wapens en voorwerpen met een rituele functie wordt meer tijd en aandacht besteed door het houtsnijwerk te verfraaien en door kleuren aan te brengen Het gaat daarbij altijd in eerste instantie om natuurlijke kleuren die in de omgeving te verkrijgen zijn: zwart van keukenroet, rood van gele klei en wit van verpulverde schelpkalk.

Deze rituele trommels zijn afkomstig uit het Asmat gebied op de zuidkust van West Papua. Zij staan bekend om hun verfijnde manier van houtsnijwerk. Het gaat daarbij vooral om schilden, voorouderbeeldjes, voorouderpalen (bispalen genoemd), kanostevens en trommels. Het voorbeeld hier geeft vier exemplaren van zulke rituele trommels. Gesneden uit hardhout met diverse motieven waarop soms vogels (de toekan) en vissen te herkennen zijn. Als membraam is reptielenhuid gebruikt. Er is een handgreep voor de ene hand zodat de andere vrij is om op de trommel te slaan.

Het Asmatgebied is een moeilijk bereikbare moerasdelta aan de zuidkust van West-Papua in Indonesië. Irian Jaya, of nu West Papoea, is het voormalige Nederlands Nieuw Guinea, nu de grootste provincie van Indonesië. Het gebied van de Asmat beslaat een oppervlak zo groot als driekwart van Nederland en heeft een bevolking van naar schatting 50.000 mensen. Het was nog pas in 1955/56 dat het gebied onder (toen Nederlands) bestuur werd gebracht. Door de Amerikaanse antropoloog Michael Rockefeller werd Asmat kunst in de jaren zestig verzameld en de collectie kwam in het Museum of Primitive Art zeg maar het etnologisch museum van New York terecht. Nadien werd de kunst wereldvermaard en gezocht door kunstkenners en musea. Mooie exemplaren zijn onder andere in het Tropenmuseum en het Wereldmuseum in Rotterdam te vinden. In het laatste museum staat ook de hoogste bispaal die in ons land te bezichtigen is.