U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Serie kaarten Magnificat Nicaragua

Uitgave van Solidaridad – Den Haag/ Raad v.d. Zending N.H. Kerk – Oegstgeest.
De serie werd geproduceerd in 1985 door het Centro Antonio Valdivieso, Managua, de hoofdstad van de republiek Nicaragua.
Het land kent een gewelddadige geschiedenis. In 1909 vielen de VS en Mexico het land in en de VS bleef tot 1933 het land bezetten. Daarna kwam de familie Somoza aan de macht die zich steeds meer als dictators ontpopten. Het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (genoemd naar de vrijheidsstrijder Augusto César Sandino uit de jaren ’20-’30) wist hen te verjagen en in 1985 werd Daniel Ortega president. De VS steunde de bloedige terreur van de contra’s die het lukte om in 1990 Chamorro aan de macht te krijgen. De bevolking was het jarenlang oorlog en guerrilla voeren beu en koos in 2006 Ortega terug die tot nu toe steeds werd herkozen. De hervormingen om de economie weer op de been te helpen die hij in 2018 aankondigde hebben tot veel onrust en verzet geleid.

In de Sandinistische periode van opstand en uiteindelijke machtsovername met de benoeming van Ortega tot president, tekenen de achtergrond van deze vertaling van de Lofzang van Maria die zij zingt bij haar bezoek aan Elisabeth die in verwachting is van (de profeet) Johannes.
De serie van vier kaarten is gebaseerd op versregels uit het Magnificat, het loflied van Maria op de Heer. Maar vertaald dit naar de sociale context van het land in wanorde.

No. 1
Ik verheug mij in God, mijn redder.

No. 2
De rijken zond Hij met lege handen weg en de armen gaf Hij in overvloed.

No. 3
Hij zag de vernedering van zijn slaven.

No. 4
Hij jaagt de hoogmoedigen van hart uiteen.