U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Levensspiaal – Islande Henri

Schilderijen zijn er in vele vormen en maten zo leert de kunstgeschiedenis ons. Vaak is het moeilijk om een schilderij in een bepaalde stroming in te delen. Dat geldt ook voor dit schilderij dat een expressie is van wat de schilder ervaart na de allesverwoestende aardbeving die op 13 januari 2010 het eiland Haïti trof. Het geeft vorm in voorstelling en kleur aan een aspect van het geloof en een confronterende ramp waarbij naar schatting 230.000 mensen het leven verloren, ruim 300.000 mensen gewond raakten en anderhalf miljoen mensen dakloos werden.

 

In dit schilderij symboliseert de levensspiraal de kracht en de moed van de Haïtiaanse vrouw om een heel volk in leven te houden dat getroffen is na 12 januari 2010. Niet alleen waren de vrouwen betrokken bij het bevrijden van overlevenden onder de puinhopen vandaan, het zijn ook de vrouwen die op de markt zaten om het volk van voedsel te voorzien en in de kwetsbare wijken verschenen om de mensen eten te geven. Deze vrouw representeert de levensspiraal op dit doek. De twee hoofden die zich in haar linkerhand bevinden betekenen de overwinning van het leven op de ramp van 12 januari 2010. De vrouw is expliciet weergegeven in een niets verhullende pose tegen een achtergrond van felle kleurvlakken.

 

De schilder is Islande Henry. Op 23 jarige leeftijd begint zij te tekenen bij Aprosifa, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van HIV/Aids en voorlichting over seksualiteit aan jonge mensen in Carrefour-Feuilles, een sloppenwijk in de hoofdstad Port-au-Prince. Vanaf de herfst 2009 maakt zij deel uit van de groep jonge mensen die verbonden is aan het atelier van Folie Ouverte. De dialoog, de eenheid van het leven, zijn regelmatig terugkerende thema’s in het werk van Islande. Voor haar vindt de eenheid van de volken plaats via de dialoog, zodat het echte leven herboren kan worden. “Wij jonge kunstenaars komen met onze verbeelding, onze inspiratie en onze ideeën. Daarom kunnen we alles schilderen.”, zei ze in een interview in 2011. Ze exposeert regelmatig met andere leden van de Folie Ouverte.