U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

De voetwassing – I Ketut Lasia

De Balinese kunst is van Hindoe-Javaanse origine en werd geïntroduceerd door kunstenaars van het Majapahit rijk toen dit zich tegen het einde van de 13e eeuw naar Bali uitbreidde. Batubulan werd het centrum voor beeldhouwen, Mas voor houtsnijwerk, Celuk voor goud en zilversmeden en Ubud en Batuan voor schilderkunst.

Tot rond 1920 was de traditionele schilderkunst op het eiland beperkt tot wat nu bekend staat als de Kamasan of Wayang stijl. Zij verbeeldden de Hindoe-Java heldendichten: de Ramayana en de Mahabharata. De tweedimensionale tekeningen werden op doek of schors (Ulantaga papier) gemaakt met gebruik van natuurlijke kleuren, wat het spectrum van kleurengebruik beperkte (rood, oker, zwart, etc.). Inde jaren twintig wordt de kunst beïnvloed door Westerse kunstenaars die op het eiland neerstrijken. De stijl wordt verrijkt met het gebruik van perspectief en aandacht voor de correcte weergave van het menselijk lichaam. Ook nieuwe kleuren doen hun intrede. Er ontwikkelen zich veel stijlen maar een deel van de kunstenaars van de Ubud school blijft in de traditie van Kamasan of Wayang doorwerken.

 

Het schilderij De voetwassing geeft de avond van het laatste avondmaal van Jezus met zijn leerlingen weer in deze unieke Balinese traditionele stijl.   Het meubilair, de bamboewoning, de kleding en het vergezicht met bananenpalmen. Het duidt allemaal op de eigen Balinese samenleving. Jezus wast hier de voeten van zijn leerlingen op de avond van het laatste Pesach maal dat hij met hen zal vieren. Johannes 13:1-17

 

I Ketut Lasia (1945) werd in Peliatan, dicht bij Ubud geboren in een boerengezin dat van kleine rijstaanplant rondkwam. Op zijn achttiende begon hij in de kunst als leerling van I Wayan Turun. Geïnspireerd door de traditionele Balinese stijl en de christelijke onderwerpkeuze van zijn leraar stapte hij in 1968 naar het Christendom over. Hij heeft veel werk op zijn naam staan met Bijbelse motieven. Zowel vroeger als later werk is op de tentoonstelling te zien. Zijn werk is ook te zien op de Missie-Zendingskalender 1981.