U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

De Bijbel in Balinees gewaad – tentoonstelling in De Sjoel Brielle

Onder de titel ‘De Bijbel in Balinees gewaad’ vond van 11 t/m 28 augustus 2017 aquarellen, pentekeningen en batiks van de christelijke Balinese kunstenaar Nyoman Darsane in de De Sjoel, Turfkade 16 Brielle. Darsane vertaalt traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud. Hij is een veelzijdig kunstenaar. Behalve schilder is hij architect, danser en gamelan-speler.

Nyoman Darsane is een internationaal vermaard Balinees kunstenaar, waarvan een aantal werken tijdelijk in Brielle ten toon worden gesteld. Hij groeide op vlakbij het om zijn Balinese schilderkunst bekende kunstenaarsdorp Ubud in een Hindoe gezin en de cultuur van die godsdienst. Nog tijdens zijn studietijd aan de kunstacademie van Semarang ging hij over naar het christendom. Vanaf die tijd vertaalde hij de traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud.
Darsane is een veelzijdig kunstenaar: architect die kerken in traditionele Balinese stijl ontwerpt, danser die traditionele Balinese dans op Bijbelse thema’s toepast, bespeler en componist van gamelan muziek, ontwerper van christelijke wayang poppen en schrijver van wayang spelen, ontwerper van batiks en schilder in vele technieken.

Op de tentoonstelling waren een aantal aquarellen, pentekeningen en batiks te zien zowel met Bijbelse voorstellingen maar ook van alledaagse taferelen van Bali. In de werken vinden we vaak de dialoog tussen de beide godsdiensten hindoeïsme en christendom terug. Kleurgebruik en stijl zijn onmiskenbaar Balinees maar van een zeer verfijnde techniek.

De expositie was de laatste in een serie van drie: eerst in de Grote Kerk van Zwolle, vervolgens in de RK Sint Martinuskerk te Cuijk en nu tot slot in De Sjoel in Brielle. De expositie gaat in afgeslankte vorm door naar het Museum Auf der Hardt in Wuppertal Duitsland