U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Zendingserfgoedkalender 2023

De Zendingserfgoedkalender 2023 toont wandkleden met afbeeldingen ontworpen door de heer He Qi uit China, die geweven zijn door vrouwen van de Tujia stam.

Het thema luidt: Een nieuwe weg met Christus, naar het verhaal van de Emmaüsgangers. De weergegeven Bijbelverhalen zijn ontworpen door de tot nu toe bekendste Chinese christelijke kunstenaar, de heer He Qi. Maar deze zouden nooit zo bekend zijn geworden, als deze niet kunstig op traditionele wijze geweven zouden zijn door vrouwen van de Tujia minderheid in China.

De Zendingserfgoedkalender is sinds de eerste editie van 2015 een groot succes. In veel gemeenten wordt deze verspreid en ook particulieren weten de weg te vinden om er een of meerdere te bestellen, voor eigen gebruik of om cadeau te doen. Hiermee wordt de traditie van de vertrouwde Missie Zendingskalender (MZK), die in 2013 voor het laatst werd uitgegeven, voortgezet. In deze traditie staat de verbeelding van het Evangelie door christenen in Azië, Afrika en Latijns Amerika centraal. Op de Zendingserfgoedkalender 2015 (afbeeldingen uit Egypte van dr. Farid Fadel), 2016 (Bijbelse schilderingen van de Jesus Mafa serie uit Noord Kameroen), 2017 (kunst en kerk in Papoea, Indonesië), 2018 (iconen en miniaturen uit de Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland), 2019 (traditionele schilderkunst van Bali, Indonesië), 2020 (schilderijen van de Indiase kunstenares Jayashree Jayapaul), 2021 (batiks ontworpen door ds. Khristian Aris Widodo en uitgevoerd door de Batik studio Canting Laras in Kalipenten bij Yogyakarta) en 2022 (schilderijen van de om het geloof naar Nederland gevlucht Iraanse kunstenares Mahboobeh Salem) ontvingen we veel positieve reacties.

De Zendingserfgoedkalender 2023 toont ons Bijbelse verhalen door de in Nanjing, China onder het communistisch regime van Mao opgegroeide en aan de kunstacademie opgeleide kunstenaar He Qi wandkleden, die door vrouwen van de Tujia-minderheid kunstig geweven zijn.

De kalender geeft een introductie in de geschiedenis van China en over de (ook recente) ontwikkeling van het Christendom daar. Verder een overzicht in vogelvlucht van voorbeelden van christelijke kunst, die al in de strenge periode van het rode boekje van Mao, de Culturele Revolutie en de Grote sprong voorwaarts, zich begon te ontwikkelen. Deze kunst sluit nauw aan bij de traditionele kunst en kunsttechnieken van het immense land. Wat uitgebreider wordt ten slotte stilgestaan bij de veelzijdigheid van de persoon en het werk van He Qi en de traditionele (hof)weefkunst van de Tujia.

Na het goede onthaal dat het aanbod van  kerstkaarten de vorige twee jaren heeft ontvangen hebben we besloten ook dit jaar een serie kerstkaarten, nu gemaakt met afbeeldingen van deze wandkleden, aan te bieden. Een serie bestaat uit vier dubbele vierkante kerstkaarten met als thema’s De aankondiging van de geboorte, De geboorte te Bethlehem, De wijzen uit het oosten en De Vlucht naar Egypte (dubbelgevouwen 13,2 x 13,2 cm) met bijpassende enveloppen en als bonuskaart een enkele ansichtkaart met de afbeelding ‘Een nieuwe weg met Christus’ die ook op de voorzijde van de kalender is afgebeeld. Bekijk hier de serie kerstkaarten: Serie van vier kerstkaarten plus bonuskaart

Kerk in Actie beveelt de kalender van harte bij u aan

Kerk in Actie juicht de voortzetting van de MZK traditie toe en beveelt deze van harte aan bij ZWO-commissies, zendingscommissies en diaconieën. De Zendingserfgoedkalender 2023 met als thema Een nieuwe weg met Christus kost € 9 per stuk. Commissies en diaconieën kunnen bij bestellingen vanaf 10 stuks kalenders te verzenden aan één adres, exemplaren bestellen tegen een gereduceerde prijs van € 6 per stuk. Het verschil kan de commissie of diaconie voor haar werk gebruiken of aan Kerk in Actie over maken.

Voor bestellingen onder de 10 exemplaren worden de verzendkosten in rekening gebracht.

De bijbehorende set van vier kerstkaarten en een bonuskaart met afbeeldingen gemaakt door He Qi tot wandkleed geweven door Tujia vrouwen kost € 6 per set. Er worden niet apart verzendkosten in rekening gebracht. Meer bestellingen tegelijk reduceert onze verzendkosten natuurlijk wel.

Particulieren betalen € 9 voor de kalender plus de verzendkosten. En per bestelde set kerstkaarten € 6.

Zendingserfgoedkalender is er voor alle kerken

Ook de NZR staat achter dit initiatief. Net als in de voormalige MZK traditie is de Zendingserfgoedkalender beschikbaar voor alle kerken en christenen in ons land. Dus ook andere dan PKN kerken kunnen van het gereduceerde tarief bij bestellingen voor hun gemeenten gebruik maken.

1 BESTEL DE KALENDER NU poster 2023
2 ZENDINGSERFGOEDKALENDER strooifolder 2023
3 Zendingserfgoedkalender 2023 INTEKENLIJST

WE VERWACHTEN DAT DE KALENDER EN DE KAARTEN VANAF 15 SEPTEMBER TE VERZENDEN ZIJN. BESTELLEN KAN NU AL!

Bestellingen via het contactformulier en vragen via verzending@zendingserfgoed.nl

Vergeet u niet aan het eind van het formulier het vakje ‘I’m not a robot’  aan te vinken, anders lukt het niet uw bestelling te plaatsen!

* geeft een verplicht veld aan