U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Zendingserfgoedkalender 2018

De Zendingserfgoedkalender is sinds de eerste editie van 2015 een groot succes. In veel gemeenten wordt deze verspreid en ook particulieren weten de weg te vinden om er een of meerdere te bestellen, voor eigen gebruik of om cadeau te doen. Hiermee wordt de traditie van de vertrouwde Missie Zendingskalender (MZK), die in 2013 voor het laatst werd uitgegeven, voortgezet. In deze traditie staat de verbeelding van het Evangelie door Christenen in Azië, Afrika en Latijns Amerika centraal. Op de Zendingserfgoedkalender 2015 (afbeeldingen uit Egypte van dr. Farid Fadel), 2016 (Bijbelse schilderingen van de Jesus Mafa serie uit Noord Kameroen), en 2017 (kunst en kerk in Papoea, Indonesië) ontvingen we veel positieve reacties.

De Zendingserfgoedkalender 2018 wordt gesierd door iconen en miniaturen uit Oriëntaals-Orhdoxe kerken in Nederland. Het betreft vijf kerken die in Nederland vertegenwoordigd zijn en die onder oorlogsgeweld of verdrukking in het land van herkomst de laatste jaren sterk groeien: De Syrisch-Orthodoxe Kerk, de Koptisch-Orthodoxe Kerk, De Ethiopisch- Orthodoxe Tewahedo Kerk, de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. De kalender geeft een beeld van de iconografie en miniaturen die in deze Nederlandse kerken te vinden zijn. De kalender geeft informatie over de kerken en hun geschiedenissen, die vaak met vervolging en vluchten naar andere landen zijn doortrokken. Verder gaat de kalender in op de kerken in de Nederlandse situatie, wordt nader op de iconografie ingegaan en wordt het werk van het Zendingserfgoedhuis voorgesteld.
DE ZENDINGSERFGOEDKALENDER 2018 IS VANAF MEDIO AUGUSTUS LEVERBAAR!

Kerk in Actie beveelt de kalender van harte bij u aan

Kerk in Actie juicht de voortzetting van de MZK traditie toe en beveelt deze van harte aan bij ZWO-commissies, zendingscommissies en diaconieën. De Zendingserfgoedkalender 2018 met als thema De vlucht naar Egypte kost € 9 per stuk. Commissies en diaconieën kunnen bij bestellingen vanaf 10 stuks, te verzenden aan één adres, exemplaren bestellen tegen een gereduceerde prijs van € 6 per stuk. Het verschil kan de commissie of diaconie voor haar werk gebruiken of aan Kerk in Actie over maken.
Voor bestellingen onder de 10 exemplaren worden de verzendkosten in rekening gebracht.
Particulieren betalen € 9 plus de verzendkosten.

Nieuw – boekje bij de kalender
Naar aanleiding van vragen over de iconen en de miniaturen die zijn afgebeeld is een boekje verschenen die deze van een uitgebreide toelichting voorziet.
Iconen zijn ‘vensters op de hemel’
Iconen en miniaturen sieren de Zendingserfgoedkalender 2018.
Maar ze laten zich niet eenvoudig ‘lezen’. Omdat in de manier waarop de heilige of het heilige wordt weergegeven heel veel symboliek zit.
Dat kunnen de gebruikte kleuren zijn, de weergave van de personen, de stand van de handen, de compositie, de weergegeven attributen en het al of niet gebruiken van een aureool.
Bepaalde manieren om een icoon samen te stellen zijn gaandeweg ontstaan en vaak in relatie tot de liturgie of het kerkelijk jaar van deze Oriëntaals-Orthodoxe kerken in ons land te brengen. Soms is de maker bekend en de context waarin de icoon is ontstaan.
Dit boekje wil als ‘leeswijzer’ voor de in de kalender weergegeven iconen en miniaturen dienen. Zo gaat u deze verstaan en naar we hopen nog meer waarderen.
Het boekje is voor € 6,50 te bestellen via het bestelformulier. De verzendkosten zijn, indien deze niet in combinatie met kalenders worden besteld, ongeacht het aantal € 3,50.

Zendingserfgoedkalender is er voor alle kerken

Ook de NZR staat achter dit initiatief. Net als in de voormalige MZK traditie is de Zendingserfgoedkalender beschikbaar voor alle kerken en christenen in ons land. Van Oriëntaals-Orthodox tot Oosters-Orthodox, van Rooms-Katholiek tot Doopsgezind, van Luthers tot Remonstrants, van Christelijk Gereformeerd tot migrantenkerk. Ook hier geldt voor de stuksprijs en verzendkosten wat hierover voor Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland is beschreven.

Voor diaconieën en ZWO-groepen is binnenkort het volgende promotiemateriaal te downloaden

(1) Poster Zendingserfgoedkalender-poster BESTEL DE KALENDER NU poster 2018
(2) flyer Zendingserfgoedkalender-folder ZENDINGSERFGOEDKALENDER strooifolder 2018
(3) intekenlijst Zendingserfgoedkalender-intekenlijst INTEKENLIJST 2018

Tegen vergoeding zijn deze ook te bestellen en wel als volgt:
Folders in kleur en stevig papier € 0,10 per stuk
Posters in kleur op stevig A-3 formaat € 0,50 per stuk
Intekenlijst op gewoon A-4 € 0,20 per stuk
Bestellingen en vragen via verzending@zendingserfgoed.nl

* geeft een verplicht veld aan