U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Houtsneden Japan Serie

Serie van 6 ingekleurde houtsneden uit Japan van de kunstenaar Sadao Watanabe (1913-1996). Hij was geboren en getogen in Tokio en was een Japanse prentmaker. In de 20e eeuw stond Watanabe bekend om zijn Bijbelse prints verbeeld in de Mingei (volkskunst) traditie van Japan.

De onderwerpen van Watanabe’s afdrukken zijn uitsluitend uit het evangelie vormgegeven in deze volkskunst aanpak, welke beïnvloed zijn door boeddhistische cijferdrukken. Watanabe plaatst zijn Bijbelse onderwerpen in een Japanse context. Zijn Bijbelse figuren dragen kimono’s en er zijn sushi flessen sake op te vinden.

Watanabe gebruikt kozo papier (van moerbeiboom) en momigami (gekneed papier). Het momigami papier wordt met de hand verfrommeld, geperst en gerimpeld om een ruw uiterlijk aan de prints te geven. Deze katazome werkwijze gebruikt traditionele organische en anorganische pigmenten in combinatie met sojamelk. Het eiwit in de melk bindt zich met de kleuren aan het oppervlak van het papier. Het gebruik van natuurlijke materialen is een van de kenmerken van  volkskunst.

De serie toont zes van zijn houtsneden waarvan de afdrukken vervolgens zijn ingekleurd. De serie werd door het Zendingsbureau van de Nederlandse Hervormde Kerk te Oegstgeest uitgegeven.

1 de ark van Noach

 

2 de drie wijzen

3 de bruiloft te Kana

4 de wonderbare visvangst

5 de Samaritaanse vrouw

6 het Laatste Avondmaal