Resultaten met de herkomst Sumatra

Van het Tropenmuseum naar het Zendingserfgoedhuis

Woensdag 11 januari trok een kleine delegatie naar het Tropenmuseum in Amsterdam. De aanleiding was dat het museum een oude bruikleen aan het Luthers Genootschap voor In- en Uitwendige Zending aan het genootschap wilde teruggeven. Het ging om vier objecten die in 1927 in bruikleen waren gegeven nadat ze eerder op een tentooonstelling voor het 75-jarig jubileum van het genootschap hadden gestaan. Vier voorwerpen van de Batu-eilanden bij het eiland Nias voor de westkust van Sumatra in toen Nederlands-Indië. Topstuk is een in miniatuur nagebouwd hoofdenhuis (‘omo’) in de traditionele stijl van deze eilanden. Wel een enorme miniatuur van 85 x 85 x 43 cm. Deze verkeerd nog in uitstekende staat. De voorwerpen waar ook een haan, een muziekinstrument en een schild toe behoren gaan voorlopig naar het Luther Museum voor een tentoonstelling over Nederlandse Lutheranen naar overzee. Daarna komt de bruikleen naar het Zendingserfgoedhuis. Het is mooi nu ook enkele voorwerpen uit het Lutherse zendingsverleden in de collectie te hebben.

Er wordt getekend voor de teruggave.

Ulos

Ulos uit Sumatra (11100)

Ulos kain geweven

Ulos kain geweven (10889)

 

Batak Noord Sumatra deel bruidspart HKBP

Geweven wandkleed Batak Ulos

Geweven wandkleed Batak Ulos (10305)

Gelukgewenst met een halve eeuw geluk/dienstbaarheid fa, Verkuyl 1932 1982 T.G. Gani & Bu Liem – Purwokerto SMKK Kristen Mardikenya

Wandkleed geweven uit Batak

Wandkleed geweven uit Batak (10304)

Gelukwens 89e verjaardag 16 januari 1908-1997 PT BPK Gunung Mulia Barus Siregar en staf (Jo Verkuyl)

Genteng

Genteng of aardenwerken dakpan (10054)

Ulos

Ulos uit Sumatra (11100)

1 oktober verschijnt Steinharts biecht over de Lurtherse zending

1 oktober verschijnt Steinharts biecht –
Zielenstrijd op de Batoe-eilanden – van Karel
Weener. Weener volgt hierin het spoor van een
collectie voorouderbeeldjes die in 2009 op een
Haagse zolder wordt aangetroffen. Dit spoor leidt
naar de eerste decennia van de 20-ste eeuw en
een kleine eilandengroep in Nederlands-Indië,
waar lutherse zendelingen de bevolking voor het
christendom proberen te winnen.

Aan de publicatie ging een jarenlange studie door Karel Weener vooraf. Het Luthers Genootschap voor In- en Uitwendige Zending is nauw bij het onderzoek betrokken. Zij steunen ook nog altijd het werk van de BNKP, de kerk op Nias en de Batoe-eilanden. Onder andere doet een docent van de theologische hogeschool van deze kerk een promotiestudie aan de PThU in Groningen.

Lees hier de boekaankondiging:

1 oktober verschijnt

Ds. Henriette Nieuwenhuis op bezoek

Zondag preekte ds. Henriette Nieuwenhuis in de Welkomkerk in Zuidland. Ze was er op uitnodiging van de Zendingswerkgroep om de zendingsdienst te leiden over omkeren en terugkeren. Henriette was zeven jaar verbonden aan een diaconaal project van de Christelijke Kerk van Zuidelijk Sumatra in Indonesië en na afloop vertelde zij daar ook over. Ook haar man, de Indonesische predikant Karel Barus en hun twee kinderen waren er. Na afloop bezocht Henriette het Zendingserfgoedhuis. Een mooi initiatief en ze zag al heel wat aanknopingspunten voor haar werk in de gemeente van ’s Heerenberg-Zeddam waar ze komende maand intrede doet.

Serie houtsnijwerk Bethlehem

Serie kaarten nummer 2 van houtsnijwerk Bethlehem, Vrede op aarde. Uitgegeven door de Raad voor de Zending der Ned. Hervormde Kerk, Oegstgeest. De foto’s op de vier kaarten uit Zimbabwe (nrs. 6,7,8 en 10) werden gemaakt door Hans Meijer te Immensee. De vijfde kaart (nr. 9) uit Noord Sumatra werd gemaakt door Theo Daubenberger te Wuppertal.
De thema’s van deze serie 2 waren:
6 Jozef, Maria en het kind Jezus (Zimbabwe)
7 Maria met het kind Jezus (Zimbabwe)
8 Jozef, Maria en het kind op reliëf (Zimbabwe)
9 kerststal met Jozef. Maria, het kind en de os (Noord Sumatra)
10 Madonna met kind in licht hout (Zimbabwe)




Foto’s Barmen Zending Wuppertal

Serie gekleurde zendingsansichten uitgegeven door de uitgeverij Verlag des Missionshauses Barmen.
De zending in Barmen, bij ons wel Rijnse zending geheten, verrichte zendingswerk in o.a. Sumatra en op Nias en de Batu-eilanden voor de kust van Sumatra.
De kerken in dat gebied zijn uitgegroeid tot grote volkskerken, de Huria Kristen Batak Protestan (HKBP) is de grootste protestantse kerk in Indonesië en thans een van de lidkerken van de United Evangelical Mission (UEM) waarvan het hoofdkantoor het voormalig zendingshuis te Wuppertal, Barmen, Duitsland is.
De serie van vijf kaarten geven een beeld van het werk van de Rijnsche Zending in Batak land Sumatra.