Resultaten met de herkomst Kameroen

Ring

Ring gedragen door priesters bij rituelen (10236)

Masker

Masker van de Bamileke in Kameroen (10235)

Kerst in vele culturen serie B

Uitgave van serie van zes dubbele kerstkaarten door het Zendingsbureau van de Nederlandse Hervormde Kerk, Leidsstraatweg 11, 2341 GR Oegstgeest. Ook deze laat weer een keur aan variëteit zien om het kerstverhaal te verbeelden. Deze N serie kent de volgende thema’s:
N94 Bethlehem. Wandkleed uit een naaiatelier in Kigali, Rwanda.
N95 Bethlehem. Muurschildering in het Keur Mousa klooster, Senegal.
N96 Uit Egypte heb ik mijn Zoon geroepen. Icoon van Isaac Fanous, Caïro.
N97 Vlucht naar Egypte. Papyrusschildering van een onbekende kunstenaar, Caïro.
N98 Bethlehem. Beschilderd tegeltje van een Armeense kunstenaar, Jeruzalem.
N99 Drie wijzen op bezoek in ‘Bethlehem’. Catechesemateriaal uit Kameroen.





Kerst in vele culturen serie A

Serie dubbele kerstkaarten uitgegeven door het Zendingsbureau van de Nederlandse Hervormde Kerk, Leidsestraatweg 11, 2341 GR Oegstgeest. Deze zogeheten Q serie laat zes heel verschillende expressies rond het kerstverhaal zien.
De thema’s zijn:
Q102 De vlucht naar Egypte. Batik van Dr. P. Solomon Taj, Vijayawada/India.
Q103 De vlucht naar Egypte. Zeefdruk van Ramsis, Caïro/Egypte.
Q104 De engel zei: “Wees niet bang! Luister, ik breng jullie groot nieuws dat het hele volk erg blij zal maken”. Batik uit leprozerie, Kathmandu/Nepal.
Q105 Liefde uit de doeken gedaan. Muurschildering van E. Mveng, Yaounde/Kameroen.
Q106 Kerst-feest. Gouache van Zhang Gui-Jie, Nanjing/China.
Q107 Een Kind gewikkeld in doeken. Pentekening van I. Nyoman Darsane, Bali/Indonesië.





Jesus Mafa – het offer van de weduwe – François Vidil/ Bénédicte de la Roncière

Het gebruik van olieverf voor schilderijen wordt aan de Vlaamse schilders toegedicht. Meer in het bijzonder aan de Vlaamse primitieven. Primitief komt hier van primo, als eerste iets toepassen. Zij ontdekten dat wanneer pigmenten met olie uit zaden werd vermengd, de menging langzamer ging en het gebruik van veel meer nuancering toeliet dan tot dat moment met het gebruik van tempera mogelijk was. Jan van Eyck (begin 15e eeuw) is er om bekend geworden maar het gebruik was al eerder bekend en kwam onder Vlaamse schilders ook al eerder in zwang. Gaandeweg zou de techniek zich over heel Europa en daarbuiten verspreiden.

 

Deze olieverfschildering laat goed zien dat details en nuances goed zijn weer te geven. De poses van de rijke man en de arme weduwe stralen beweging tegengesteld aan elkaar uit. De kleding golft als het ware mee. De luxe stiksels van het gewaad van de man drukken zijn rijkdom uit, evenals de bril die aangeeft dat hij geletterd is. De vrouw daarentegen heeft eenvoudige kleding aan, draagt haar kind op de arm en een mand op de rug. Zij kan haar dagelijkse bezigheden niet loslaten om naar de kerk te gaan. Door de geopende ingang zijn huizen te zien wat perspectief suggereert. Jezus en de discipelen staan terzijde en Jezus onderricht hen over het penninkske van de weduwe dat van meer waarde is dan de grotere gift van de rijke. Zij schonk alles wat ze bezat.

 

Dit schilderij komt uit de Jesus Mafa serie. In 1973 liet pater François Vidil in Noord Kameroen leden van de Mafa stam, die tegen het grensgebergte met Nigeria aan wonen, het verhaal van Jezus naspelen. Van de aankondiging tot aan Pinksteren. Deze uitbeelding welke geheel in de eigen context van deze bevolkingsgroep afspeelt werd vastgelegd in foto’s en in schetsen. De schetsen werden later door kunstenares en illustratrice Bénédicte de la Roncière in olieverf geschilderd. De hele serie werd op duurzaam en weerbestendig materiaal gedrukt zodat het voor catechese en zondagschool lessen gebruikt kon worden. Een uiterst effectief hulpmiddel voor de verspreiding van het Evangelie. En de olieverfschilderijen blijven juweeltjes.

Hongerdoek 1988 Kameroen Het Onze Vader ****

De Kameroenese kunstenaar René Tchebetschou (1949) liet zich inspireren door de sociale en culturele omstandigheden in zwart Afrika. Het doek volgt daarbij het Onze Vader, zoals dat in Afrika wordt ervaren, beleefd en gebeden. Onze Vader die in de hemel zijt… Hemel en aarde vormen voor de Afrikanen een kosmische eenheid. God is overal. Op het doek zie je zijn gezicht in de oranje maskers en Jezus zie je midden tussen de mensen, herkenbaar aan zijn oranje kleding. Uw rijk kome, uw wil geschiede… Christus is bij mensen als zij samenkomen om te eten, midden boven. Iedereen krijgt haar of zijn deel, ook het kind, ook de dieren. Geef ons heden ons dagelijks brood… Mensen werken en zwoegen voor hun dagelijks brood. Ze zaaien, oogsten en bereiden het voedsel, Ze worden geboren en ze sterven. Vergeef ons onze schuld en leid ons niet in bekoring… De volheid van het leven wordt bedreigd, zoals op het doek aan weerskanten te zien is. Door ziekte, corruptie, drankmisbruik en uitbuiting; en door de vervreemding die van buiten komt Maar verlos ons van het kwade… Het leven, speelt zich af binnen de kring van God en de voorouders. Zij beschermen mensen tegen het kwade als Jezus in het midden van de Afrikaanse levenskring staat.

 

Bijbelverhalen uit Kameroen ****

De serie Het leven van Jezus Mafa is het resultaat van schetsen gemaakt in het noorden van Kameroen. Dorpelingen in het gebied van de Mafa speelden de verhalen na uit het leven van Christus. De achtergrond van de afbeeldingen bestaat dan ook in veel gevallen uit het Mandara-gebergte van Kameroen. Maar ook in de kleding, de vorm van de huizen en dergelijke is de cultuur van de Mafa herkenbaar. De platen zijn ontworpen en gebruikt in evangelisatie- en zondagschoolwerk.
Lees verder Bijbelverhalen uit Kameroen ****