U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Gods Geest bevrijdt – houtgravures Solomon Raj ****

 

een Indiase boodschap van bevrijding.
Bij een tentoonstelling in zijn woonplaats Bijayawada (India) vroeg een hoge ambtenaar hem:”Waarom bekommer jij je eigenlijk zo om de armen, onderdrukten, verwaarloosden, lijdenden…?” Theoloog en kunstenaar Solomon Raj beantwoordde de vraag met in feite een openbare belijdenis. Deze:”Mijn wortels liggen bij de kaste van de ‘dalits’, de onaanraakbaren. Ruim honderd jaar geleden werd mijn grootvader christen. Mijn vader en ik konden beiden naar school, verder studeren, maar we zijn onze wortels, de geschiedenis van onze familie niet vergeten. Dat begeleidt mij steeds in mijn denken; ik geloof dat het evangelie van Christus in de eerste plaats tot de verwaarloosden, de uitgestotenen spreekt!” Dr. Solomon Raj verbergt zijn herkomst niet, noch in (deze) woorden, noch in zijn kunstwerken.

Hij is daarmee een uitzondering; vele dalit-christenen in India proberen hun herkomst juist weg te stoppen, vooral als zij op de carriere-ladder omhoog klimmen. Want dalits zijn de laagste, meest onderdrukte en geminachte kaste in India. In deze in kleuren uitgevoerde serie van twaalf houtsneden liet Raj zich inspireren door het Lukas-evangelie.