U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Expositie ‘Medemens’ – Veertigdagentijd in de Nieuwe Badkapel Den Haag

Na de geslaagde expositie ‘Opname van Opzij’ vorig jaar, hangt ook dit jaar gedurende de Veertigdagentijd een expositie in de kerk, getiteld ‘Medemens’. Het thema ‘Medemens’ gaat over het zien van de ander. Dat kan de ander zijn in zijn of haar kwetsbaarheid, maar het gaat ook over het zien van de potentie en kracht van de ander, en openheid voor wat de ander te bieden heeft. Soms zullen we daarvoor onze (voor)oordelen opzij moeten zetten, voorbij

onze grenzen moeten kijken.

Maar door vanuit de belevingswereld van de ander te kijken naar onze eigen leven en omgeving, kunnen we wellicht van de ander leren. Deze in samenwerking met Kerk in Actie en het Zendingserfgoedhuis samengestelde expositie bestaat uit batiks en schilderijen uit de collectie van het Zendingserfgoed gemaakt door ds. Khristian Aris Widodo en Nyoman Darsane.

Deze kunstwerken nodigen ons uit om vanuit een andere context, vanuit een ander perspectief, aan de hand van Bijbelse thema’s, naar onszelf en onze eigen omgeving te kijken. Ds. Aris Widodo is predikant van de Javaanse Protestantse Kerk. Hij heeft zijn atelier in Kalipenten, vlakbij Yogyakarta. In dit atelier werken christenen en moslims samen. Via de Javaanse kunst en Javaanse muzieklessen, die ds. Aris Widodo ook geeft, probeert hij de band tussen christenen en moslims te versterken in een regio waarin het wantrouwen tussen beide godsdiensten groeit. Aan ds. Aris Widodo’s doek over de ‘Barmhartige Samaritaan’ (zie afbeelding) is het thema van de expositie ontleend.

De Balinese kunstenaar Nyoman Darsane baseert zijn batiks en schilderijen, evenals ds. Aris Widodo, veelal op Bijbelse verhalen. Naast de batik- en schilderkunst heeft Nyoman Darsane ook in andere Balinese kunsten zijn sporen verdiend: dans, architectuur en gamelan.

 

De opening van de expositie vindt plaats op 7 maart. Van harte welkom! Opening: 7 maart – 16.30-18.30 uur. Het officiële deel duurt van 16.30-17.00, waarna tijdens de borrel de expositie in alle rust bekeken kan worden.

Ds. Charlotte v.d. Leest en Arjen Lakerveld.