U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Expositie ‘Medemens’ – in Oegstgeest te zien

De expositie ‘Medemens’ bestaande uit batiks en schilderijen uit de collectie van het Zendingserfgoed gemaakt door ds. Khristian Aris Widodo en Nyoman Darsane, welke vanaf de veertigdagentijd in de Nieuwe Badkapel te DenHaag-Scheveningen werd geëxposeerd, zal vanaf 1 september in de Regenboogkerk van de Protestantse Gemeente te Oegstgeest te zien zijn.

Aanleiding is de viering van het afscheid van ds. Aart Verburg van deze gemeente, die dan tevens met emeritaat zal gaan. Ds. Verburg is voor zijn verbondenheid aan deze gemeente niet alleen rector van het Hendrik Kraemer Instituut, het opleidingscentrum van uit te zenden (zendingsarbeiders) en verzorger van cross-culturele opleidingen, maar was zelf ook daarvoor lage tijd uitgezonden als studentenpredikant naar Surabaya, Indonesië. De expositie brengt de drie werkvelden van ds. Verburg op bijzondere samen.

Want om door de belevingswereld van de ander te kijken naar onze eigen leven en omgeving, kunnen we van de ander leren. Deze door ons in samenwerking met Kerk in Actie en de Nieuwe Badkapel samengestelde expositie bestaat uit batiks en schilderijen uit de collectie van het Zendingserfgoed gemaakt door ds. Khristian Aris Widodo en Nyoman Darsane.

Deze kunstwerken nodigen de toeschouwer uit om vanuit een andere context, vanuit een ander perspectief, aan de hand van Bijbelse thema’s, naar zichzelf en zijn/haar eigen omgeving te kijken. Ds. Aris Widodo is predikant van de Javaanse Protestantse Kerk. Hij heeft zijn atelier in Kalipenten, vlakbij Yogyakarta. In dit atelier werken christenen en moslims samen. Via de Javaanse kunst en Javaanse muzieklessen, die ds. Aris Widodo ook geeft, probeert hij de band tussen christenen en moslims te versterken in een regio waarin het wantrouwen tussen beide godsdiensten groeit. Aan ds. Aris Widodo’s doek over de ‘Barmhartige Samaritaan’ (zie afbeelding) is het thema van de expositie ontleend.

De Balinese kunstenaar Nyoman Darsane baseert zijn batiks en schilderijen, evenals ds. Aris Widodo, veelal op Bijbelse verhalen. Naast de batik- en schilderkunst heeft Nyoman Darsane ook in andere Balinese kunsten zijn sporen verdiend: dans, architectuur en gamelan.

Door de corona-maatregelen die van kracht zijn, is de expositie alleen in overleg met de Regenboogkerk te bezichtigen.