U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

De geboorte van Christus – Zhang Gui-jie

Chinese kunst is er in allerlei soorten en maten. Met moderne technieken en traditionele werkwijzen. Van hoogontwikkelde knipkunst tot zachte penseelstreken. Vaak herkenbaar door vormgeving en kleurstelling als typisch Chinees. Dat is ook het geval met Christelijke kunst uit China die van veel recenter datum is. Een gouache is een met dekkende waterverf gemaakt schilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is, dit in tegenstelling tot een aquarel. De dekkende eigenschap wordt verkregen door aquarelverf (een doorzichtige gomverf) te mengen met dekkend wit waardoor een gekleurde dekverf ontstaat. Oorspronkelijk werd daarvoor Arabische gom gebruikt, later zinkwit of lithopoon (een pigment). De techniek is in China sinds het einde van de achttiende eeuw bekend.

De gouache uit de serie waarvan de Missie Zendingskalender 1994 werd gemaakt toont de geboorte van Jezus. Jozef en Maria zijn als Chinese figuren uitgebeeld, gehuld in kleding van het platteland. In de kribbe of voederbak voor dieren ligt een ingebakerd kind van Bethlehem. De stal is schematisch maar doeltreffende door wat houten balken weergeven. De veger of het olielampje komen uit de dagelijkse cultuur. Door een venster is de lucht met de sterren te zien, maar de Ster van de wijzen licht daarbij fel op.

Zhang Gui-jie uit China is een internationaal kunstenares die bekend staat om haar vrolijke afbeeldingen van Bijbelse onderwerpen in haar schilderijen. Opgeleid in traditioneel Chinees schilderen zowel als westerse schilderkunst, heeft ze ook een stijl ontwikkeld die zij zelf als ‘plattelandskunst’. Zij begin in 1990 en haar exposities zijn te zien geweest in de Verenigde Staten, Japan, Noorwegen en Nederland. In 1989 win ze ook de literatuur prijs voor korte fictie literatuur in China. Ze heeft een aantal boeken op haar naam staan die ze zelf illustreerde. In 1994 sierden haar schilderijen de Presbyteriaanse kalender. In Nederland was een selectie van haar gouaches op de Missie Zendingskalender van 1994 te zien.
Gui Jie Zhang, woont nu met haar zoon in de Verenigde Staten.