Danseres Jemina – Mirjam Korse
Portretkunst heeft een oude geschiedenis. Een portret is een kunstzinnige weergave van een persoon of groep personen. Dat kan een gebeeldhouwde weergave zijn of een buste, maar ook een schilderij of van recenter datum een foto. Portretschilderingen gaan terug tot de Romeinse tijd. Naast fresco’s werden ook schilderingen gemaakt. De oudst bewaarde exemplaren zijn de mummie-portretten in het droge woestijnklimaat van El Fayoem in Egypte. Voor schilderijen zijn in de loop der tijden veel technieken gebruikt en er zitten zeldzaam prachtige exemplaren tussen als we aan de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci denken. Vaak worden portretten gemaakt waarbij de geportretteerde de schilder, beeldhouwer of fotograaf recht aankijkt.
Dit portret is gemaakt van Jemina een danseres. “Deze student werd later een beroemdheid. Samen met haar vriendin zong en danste Jemima op veel feesten in de steden Jayapura (Hollandia) en Abepura (Hollandia Binnen). Beiden zongen ze voor ons onbekende liederen, die vooral in de hooglanden worden gezongen. Daar kwamen ze vandaan. Ik vind het adembenemend mooi. Een portret meer dan waard.”, zo beschrijft de kunstenares haar werk. Jemina draagt kettingen en een veren hoofdtooi. Bovendien heeft ze in de traditie van haar volk een tekening rond haar ogen aangebracht. Het uitbeelden van vrouwen in Papua is al uniek, maar zeker op deze manier: vrouwen zoals ze zijn en zoals zij gezien willen worden.
Mirjam Korse studeerde vrije grafiek aan de Rietveld-academie in Amsterdam, de Vrije Academie in Den Haag, Academie Genk (Beeldende Kunst) en aan het Goldsmith College in Londen. Naast haar artistieke carrière is ze psycholoog. Ze exposeerde eerder in Indonesië en in eigen land onder meer in het Institute of Social Studies (ISS) te Den Haag en op het Protestants Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Maar ook in Duitsland. Verder exposeerde zij haar beeldhouwwerken in België, Duitsland en Frankrijk.