Na een flinke autorit kwamen op woensdag 6 april Lian en Dike ten Kate een bezoek aan het Zendingserfgoedhuis brengen. Twee dochters uit het gezin van ds. Ten Kate die vlak na de oorlog naar Nederlands Nieuw Guinea vertrok. Hun verblijf als kind in Papoea in Korido-Biak en Kwawu-Manokwari heeft hen een levenslange verbondenheid met het gebied en met de Papoea’s gegeven. Bijvoorbeeld door het opzetten van een stichting tot ondersteuning en ontwikkeling van het gebied.
Ze kwamen niet met lege handen want opnieuw vonden objecten, documentatie en boeken hun weg naar onze collectie. Materiaal beperkte zich niet tot Papua, maar omvatte ook spullen van Napoe, Midden Sulawesi waar opa Ten Kate met zijn gezin voor de oorlog voor de zending heeft gewerkt. Artefacten van hem zijn nu nog in de collectie van het Wereldmuseum Rotterdam aan te treffen.
Met bijzondere belangstelling en sprekend vanuit de ervaring werd de collectie en het werk achter de schermen bekeken. Omdat er zo veel te zien is, is het voornemen nog een keertje terug te komen. Op het eind van het bezoek werd nog even stilgestaan bij de ervaringen uit het gezin Ten Kate met het achterblijven van sommige kinderen in Nederland voor verdere schoolopleiding, maar ook met het proces van ‘weer inburgeren in “veranderd” Nederland’, na ongeveer tien jaar aanwezigheid op het zendingsveld.