U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Batiks uit Bali ****

Nyoman Darsane is een veelzijdig kunstenaar. Hij schildert en speelt gamelan-muziek; hij danst en speelt het Balische wajangspel. In al deze uitingen van kunst gaat hij op zeer creatieve wijze te werk, zonder zijn Balische achtergrond te verloochenen. Nyoman Darsane werd in 1939 geboren in het dorp Payangan, in het district Gianyar op Bali.

Thuis, en in zijn woonplaats, kreeg hij de kunst met de paplepel ingegoten. In de Hindoe-Balische dorpsgemeenschap met zijn vele tempels en talloze ceremoniële plechtigheden speelt kunst in allerlei vormen een wezenlijke rol: bouwkunst, gamelan, schilder- en decoratiekunst, dans en theater, weven en houtsnijwerk. Nyoman Darsane kon zijn artistieke talenten ontwikkelen op een kunstacademie in Semarang op Java. In Senarang kwam hij in aanraking met het christendom, dat voor hem veel vragen beantwoorde waarmee hij zat in de Hindoe-Balische religie waarin hij was opgegroeid. Dat deed hem besluiten christen te worden en met een eveneens christelijke vrouw te trouwen. Hun zoon I Gede Yosef Darsane is in de voetsporen van zijn vader getreden.
Nyoman Darsane leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Balische Protestantse Kerk die een geheel eigen op de Balische cultuur gebaseerde stijl ontwikkelde. De verworvenheden van de Balische cultuur zijn door hen terug te vinden in de eredienst (gamelan, wajang, toneel en dans), in het kerkgebouw (volgens Balische bouwstijl) en in de kerkelijke of christelijke kunst. Een voorbeeld van zijn geheel eigen stijl is deze serie van zes batiks welke door hem getekend en door zijn vrouw in 1979 zijn gebatikt.